In het klimaatscenario voorspelt het KNMI dat in de periode tot aan 2030 – 2085 de temperatuur blijft stijgen.
Zachtere winters en hetere zomers komen vaker voor. (Extreme) Neerslag in de winter en zomer nemen toe. De afgelopen vier jaar meten we dit ook in Flevoland.
Het waterschap Zuiderzeeland zorgt voor schoon water, een goed waterpeil én veilige dijken. Dat is belangrijk voor in zowel de stad als op het platteland. Het bestuur van het waterschap wordt op 20 maart gekozen door de burgers van Flevoland. Oók door U dus! De partij Werk aan Water (lijst 5) is een partij zonder politieke achtergrond. Zij gaan voor een kwalitatief goed waterbeheer op basis van kennis en ervaring en gezond boerenverstand. “Wij slaan daarmee de brug tussen steden en dorpen, natuur én landbouw”, aldus lijsttrekker Bert Philipsen. Binnen het waterbeheer is volgens hem nauwelijks onderscheid te maken tussen stedelijke gebied en het achterland. Beide zijn onderdeel van een compleet systeem en daardoor onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Als het een week veel regent, is het achterland de buffer om water op te slaan. Zonder die buffer zal de stad snel wateroverlast krijgen.” Blauwalg voorkomen De partij Werk aan Water zet zich in voor schoon water. De zoute kwel in Flevoland bijvoorbeeld heeft daar een nadelige invloed op. Het is daarom belangrijk om bij droogte de watergangen door te spoelen met zoet water dat vanuit het IJsselmeer wordt binnengelaten. “Met ‘doorspoelen’ voorkomen we blauwalg en zorgen we ervoor dat natuur en landbouw geen schade van het zoute water ondervinden.” Ook kiest Werk aan Water voor aantrekkelijke oevers van kanalen, vaarten en sloten. “Wij willen investeren in biodiversiteit en gezond waterleven. En als we renovaties van gemalen kunnen combineren met de aanleg van vispassages, dan zullen wij dat van harte ondersteunen.” Bewustwording Volgens Philipsen beschouwen de inwoners van Flevoland de waterveiligheid als vanzelfsprekend en gelukkig zijn de risico’s van het wonen in een polder onder zeeniveau bijzonder klein. “Maar dat moeten we wel zo houden. Dat vraagt van het waterschap om samen met de gemeenten, bewonersorganisaties en bewoners er voor te zorgen dat we veranderingen van het klimaat aan kunnen. Daarvoor is bewustwording noodzakelijk. Werk aan Water wil daar aan werken.”
LTO Noord Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en provincie Flevoland werken sinds 2014 samen in het Actieplan Bodem en Water.
Meer over dit thema